Annons
Senast uppdaterad: 2023-09-24 kl 22:32

Vanliga frågor för bankkort, kontokort och betalkort

Vad är ett kontokort?

Det finns många namn på kort man betalar med i affärer, parkeringsautomater m.m., ett annat vanligt namn är betalkort. På de ställen som tar aktuellt kort kan du använda detta att betala med. Det finns olika typer av kort som ofta förväxlas - bankkort, betalkort och kreditkort.

Vad är ett bankkort?

Med bankkort kan man ta ut kontanter i uttagsautomater.

Vad är betalkort?

I affärer som accepterar ditt kort använder du detta istället för pengar. Du betalar sedan på den förfallodag som anges på räkningen som senare kommer. Detta innebär att du från själva inköpstillfället kan få upp till 60 dagars kredit på vissa kort.

Vad är ett kreditkort?

Kreditkort är en typ av kontokort. Med kreditkortet kan man handla och senare få en faktura som betalas vid ett tillfälle eller genom avbetalningar.

Vad är effektiv ränta?

Den totala kreditkostnaden uträknad som årlig ränta på låneboloppet dvs. summan av räntor, tillägg och andra kostnader för ett lån.

Kreditgräns?

Kreditgränsen är den högsta summa man tillåts handla för under betalningsperioden. I summan ingår den utnyttjade krediten. Vilken gräns du har beror ofta på dina övriga betalningsåtaganden.

Valutapåslag?

En avgift som läggs på för att täcka risker och kostnader i samband med växling av valutor.

Uttagsavgift?

Den kostnad kortutgivaren tar för att administrera uttag av kontanter på ditt kort. Kan förekomma både vid uttag i Sverige och utomlands.

Poäng när du handlar?

När du handlar med vissa kort får du poäng som senare kan användas vid andra köp vilket innebär att du då minskar dina kostnader.

Reseförsäkring?

Betalas en resa helt eller delvis med aktuellt kort ingår ofta en reseförsäkring. Villkoren skiljer dock mellan bolagen.

Vilka kortbedrägerier är vanligast?

Phishing och skimming är namnet på de två mest förekommande bedrägeriformerna när det gäller kort.

Phishing kallas det när bedragare lurar kunden att lämna ut information som inte är publik, exempelvis lurar en person att besöka en webbsida där det finns ett ”spionprogram” som aktiveras på kundens dator eller när bedragaren lurar kunden att lämna ut information om kortet.

Skimming är en form av bedrägeri där bedragaren använder en tillsats för att läsa in kundens kortuppgifter. Denna information kan flyttas till ett helt nytt kort och användas av bedragaren.
Annons Annons